ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΡΚΗ

Η περιοχή της Κίρκης , όπως αποδεικνύουν τα διάφορα ευρήματα που ανακαλύφθηκαν στην περιοχή (μεγαλιθικά ιερά-τάφοι Κικόνων), κατοικείται ήδη από τους μυθικούς, αρχαίους και κυρίως τους μεταβυζαντινούς χρόνους. Τότε οργανώνεται εκεί ο πρώτος υποτυπώδης οικισμός-σταθμός επί της Παραεγνατίας οδού.

Η προτίμηση της χρήσης αυτής της διόδου-μονοπατιού καθιερώνεται, όχι μόνο χάριν συντόμευσης των αποστάσεων, αλλά και για την αποφυγή των πειρατικών και ληστρικών επιδρομών, που συνέβαιναν τακτικά στην κανονική παραθαλάσσια Εγνατία. Άμεσα σχετιζόμενο είναι και το όνομά της, κατά την επικρατέστερη εκδοχή, όπου Κίρκη<Κιρκάς<κιρκ-χαν (=τεσσαρακοστό χάνι) σε σύνολο 45 από την Ήπειρο ως την Κων/πολη, το καθένα σε απόσταση πορείας μιας μέρας του ενός από το άλλο.

Στα νεώτερα χρόνια, πολύ σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή και οικονομία του τόπου αποτελούν τα μεταλλεία της Κίρκης. Αναφορές γι’ αυτά είχε κάνει ήδη από την αρχαιότητα ο Όμηρος, όταν έλεγε ότι βόρεια της Μαρώνειας υπήρχαν μεταλλεία χρυσού. Το μυστικό αυτό φρόντισαν να το αξιοποιήσουν στο έπακρο Άγγλοι και Γερμανοί, όταν κατά τις δεκαετίες του ’30 και ’40 του προηγούμενου αιώνα, εκσυγχρόνισαν τις εγκαταστάσεις του και εντατικοποίησαν τη λειτουργία του. Επίσημα θεωρούνταν μεταλλεία ψευδαργύρου και μολύβδου, όμως κοινό μυστικό ήταν πως η εξόρυξη περιλάμβανε και χρυσό, ουράνιο. Το 1995 εγκαταλείφθηκε οριστικά η λειτουργία του.

Σήμερα, παρά τη δραματική συρρίκνωση του πληθυσμού της , μπορεί με καμάρι να επιδεικνύει στους επισκέπτες της τη μαγεία του φυσικού της περιβάλλοντος, τα καταφύγια άγριας ζωής, την εξαιρετικά πλούσια χλωρίδα και πανίδα της ευρύτερης περιοχής. Βρισκόμενη στο σταυροδρόμι μεσογειακών, μεσευρωπαϊκών και ασιατικών γεωμορφολογικών και ανθρωπογεωγραφικών επιρροών, σε συνδυασμό με τον περιορισμό της αλλοτινής υπερβόσκησης των κοπαδιών, τα προγράμματα δενδροφύτευσης και τις ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες, οδήγησαν τη φύση σε τέτοιο βαθμό αναγέννησης, ώστε να συγκαταλέγεται η περιοχή στους σημαντικότερους βιότοπους της Θράκης.